Balts: wie, wat en waarom?

Balts ?
Balts! Volgens ‘den Dikken van Dale’: het paringsgedrag van, ondermeer, vogels. Maar nu ook: de naam van een kleine, lokale brouwer uit Lochristi.

12 jaar ervaring in de brouwerijwereld. Verzot op de smaak van bier – al jarenlang, en gefascineerd door het fantastische brouwproces ervan, in al zijn facetten. Gek van vogels ook, maar daarover later meer.  Dat is wat u alvast dient te weten over mezelf, Jan Venneman, 37 jaar, oprichter van Balts en vanaf nu hopelijk uw vaste brouwer van dienst.

Want dat is wat ik doe: bier brouwen. Als in: bier brouwen als een echte ambacht, met veel liefde voor het vak. Met een enorme dosis passie en een geut naïef enthousiasme, steeds strevend naar een eerlijk en kwaliteitsvol product. Dat product: een eigen, zelf ontwikkeld bier. Bier dat anders is dan de andere. Bier met een eigen verhaal, gebrouwen volgens een bepaalde visie, in een externe brouwerij die past binnen het Balts-verhaal.

Na meer dan 12 jaar gewerkt te hebben in de brouwerijwereld voelde ik dat mijn vederen stilaan ingevet en gladgestreken waren geraakt. En dus was het tijd – hoog tijd zelfs! – om zelf de vleugels uit te slaan. Let op de woordkeuze. Vleugels. Vederen. Uitslaan. Een heel bewuste woordkeuze, want naast een passie voor bier heb ik ook een enorme bewondering en interesse voor vogels. Die twee passies wilde ik laten samenkomen in de naam die ik voor mijn brouwerij moest kiezen. Het werd… ‘Balts’. Niets mooier dan baltsende vogels of het moest de smaaksensatie van onze bieren zijn. En dus is het ook niet onlogisch dat de bieren die ik straks laat uitvliegen allemaal verwijzen naar een bijzondere vogel. Ik hoop alvast dat jullie meevliegen op deze voor mij spannende ontdekkingstocht in bierland.

Want natuurlijk is de naam van een brouwerij van geen tel als de bieren niet voor zich spreken. En dus ontwikkelde ik, met eindeloos respect voor onze Belgische biercultuur en geïnspireerd door de steeds meer uitdeinende craft-beer-scene, enkele recepten met een geheel eigen twist.

Grondstoffen ?

Belangrijk voor Balts: ons bier zo zuiver mogelijk houden. Daarom werken we enkel met natuurlijke grondstoffen, gekweekt met respect voor onze aarde. Zo is het een bewuste keuze om enkel met lokale, Vlaamse hop te werken. Meer nog: onze hop komt uitsluitend van Joris Cambie uit Poperinge. Een vakman die al 20 jaar gepassioneerd rondfladdert tussen zijn bio-hopranken en op die manier met volle overgave zijn eigen, zuivere groene goud kweekt dat aan elk Balts-bier een extra touch en een dosis eigenzinnigheid geeft. Ook onze mout komt van uitsluitend Belgische mouterijen.

Transparant ?
Transparantie is voor ons absoluut geen loos begrip. Integendeel. Het betekent dat Balts geen geheimen wil hebben, en al zeker niet voor de consument. Met andere woorden: u mag weten waar, met welke grondstoffen, door wie, wanneer en hoe ons bier is gemaakt. Zelfs – mocht u dat interesseren – welke sokken ik droeg op welk moment van het brouwproces.

Duurzaam ?
Bij Balts dragen we ecologie en duurzaamheid hoog in het vaandel, omdat dat in deze tijden nu eenmaal moet, vinden wij. We denken twee keer na bij elke beslissing, en gaan niet altijd voor de makkelijkste of goedkoopste oplossing. Omdat we meer dan ooit beseffen: ook als kleine speler begint een betere wereld steeds bij jezelf. En dus kiezen we voor het principe: bij woorden horen ook daden. Daden waar we heel bewust voor kiezen. Zo hadden we het al over het gebruik van uitsluitend natuurlijke en lokale grondstoffen tijdens het brouwen van onze Balts-bieren. Daardoor hoeven er tijdens onze bierproductie geen nodeloze transporten of minder natuurvriendelijke producten aan te pas te komen. Maar ook als een Balts-bier eenmaal klaar is om geconsumeerd te worden, houden wij vast aan onze principes. En dus gebeuren de lokale leveringen van Balts zo veel mogelijk met de bakfiets en wordt er alleen maar duurzaam papier en karton gebruikt voor de etiketten en verpakkingen. Allemaal met de bedoeling om de ecologische voetafdruk van Balts zo klein mogelijk te houden. Al was het maar voor onze baltsende vogels!

Schol! Santé! Proost!